Bollenvelden in de stationstunnel

By 6 februari 2013 Nieuws

tulpenKarel Beentjes, bewoner van de Bergerhof, stuurde ons het volgende bericht over de nieuwe kunst in de stationstunnel.

De stationstunnel heeft op 19 januari een groot kunstwerk gekregen. Twee tulpenpanelen van 20 meter sieren de beide zijden van de tunnel tussen perron 4/5 en de achteruitgang van het station. En of is het nog niet genoeg is, zijn ook nog vijf staande tulpen met elk hun eigen humeur afgebeeld aan de andere kant van de tunnel. De panelen zijn ontworpen door de Zeister kunstenares Debby Frigge-van Zon in opdracht van Pro Rail. Debby Friggeontwierp eerder panelen met vissen voor de stationstunnel Driebergen-Zeist. De tunnel werd daar als onveilig ervaren. In 2013 meet Pro Rail of dat nu is veranderd.

Voor het Alkmaarse station maakte Debby Frigge twee ontwerpen; één over de geschiedenis en één met tulpen vanwege de bollenvelden rond Alkmaar. Tulpen zijn de favoriete bloem van Debby.  Pro Rail heeft gekozen voor het laatste ontwerp. “De tulpenvelden zijn als strakke lijnen in het kunstwerk verwoord en vertegenwoordigen daarmee gelijk de snelheid van de treinen waarmee het publiek zich kan verplaatsen door Nederland. De tulpen zijn in alle kleuren geschilderd, sommige verfraaid, waardoor werkelijk en onwerkelijk tegenover elkaar staan,” licht Debby haar werk toe op haar website www.debbyvanzon.nl.

Pro Rail heeft de discussie over de toekomst van het Station Alkmaar niet verder willen afwachten. Het kunstwerk siert de tot voor kort wat saaie, niet als onveilig ervaren tunnel. Een aanwinst.