Nieuws

Stemmen Wij(k) aan Zet

Het is inmiddels mogelijk om te stemmen op de verbeterideeën voor de wijk! In totaal zijn er 88 plannen gevonden voor Alkmaar West, waarvan 29 over de Bergermeer gaan.

Zo zijn er bijvoorbeeld voorstellen voor een groter buurthuis, een voetgangersbrug over de Berger ringvaart, meerdere verkeersmaatregelen, nieuwe of verbeterde speeltuintjes of een energieleverend geluidsscherm. Op de kaart zijn ongeveer de locaties van de verbeterpunten aangemerkt. Onder de kaart is de volledige lijst van de verbetervoorstellen voor de Bergermeer te vinden. Natuurlijk is op de website van Wij(k) aan Zet het gehele lijstje te vinden van Alkmaar West of de andere wijken.

Kaart van Bergermeer met locaties van de verbeterideeën
De locaties +- van de ingediende verbeterideeën voor de Bergermeer

 

Groter buurthuis

Een buurthuis voor iedereen

Eindelijk gezellige binnenactiviteiten in de Bergermeer (dit gaat ook over een groter buurthuis, maar heeft op dit moment minder stemmen)

Speelplekken

Upgrade speeltuin Vomar Bergermeer dit voorstel gaat heel hard en heeft al meer dan 100 stemmen!

Er zijn maar liefst 3 verschillende voorstellen voor een speelgelenheid bij de Willem Pijperstraat / Sweelincklaan:

 1. Speelplek  (op dit moment heeft dit voorstel van de 3 de meeste stemmen)
 2. Samen spelen
 3. Speeltoestel Sweelincklaan

Weer lekker tafeltennissen in de Bergermeer Tafeltennis tafels opknappen

Moteriek spelende kinderen Basketbalveld, skate park

Skatepark het Asfalt Arena voorstel voor de locatie is bij het station, of een andere passende locatie

Een groene wijk met een groene speelplek

Fietsers op de stoep

Omver gespeeld Fietsers op voetpad

Veiligheid door meer groen Stoepen vergroenen zodat er geen ruimte is voor fietsers

Fietsen op het trottoir Fietsers op stoep Bellinistraat/Bellinihof

Zebrapad Beethovensingel

Er zijn 2 voorstellen voor een zebrapad en/of schoolzone bij de Beethovensingel ter hoogte van de Bernard Zweersstraat (bij de versmalling)

Veilig naar school voor alle kinderen in de Bergermeer

Zebrapad op de Beethovensingel

Beethovensingel

30km zone Bergermeer

Verkeersveiligheid Snelheidsremmende maatregelen op de Beethovensingel

Beethovensingel 30 km per uur

Bergermeer vijver verkeersrust Verkeersrust bij de vijver

Jan van Scorelkade

Verkeersveiligheid Jan van Scorelkade Zebrapad Jan van Scorelkade richting Beethovensingel

Nieuwe inrichting en of nieuwe verkeersregels Jan van Scorelkade Blaeustraatkwartier

Groen

Ik wil graag de bloementjes buiten zetten Plantenbakken aan lantaarnpalen

Maak de parkeerpleintjes groen

Geluidsscherm

Energieleverend geluidsscherm

Geluidswal

Verbinding

Verbinding Verbinding tussen het park en de Helderseweg door middel van een voetgangersbrug over de Berger ringvaart

Overig

Verbetering voor de leefomgeving Straatverlichting, Parkeren, Speelvoorziening

Ouders pas op uw zelf voorlichting over verkeersveiligheid

Rommelmarkt een jaarlijkse rommelmarkt. Dit is iets wat natuurlijk georganiseerd kan worden door de wijkvereniging, lijkt het je wat om dit te helpen organiseren? Stuur dan een mailtje naar bestuur@wijkverenigingbergermeer.nl

Wij(k) aan zet

Wij(k) aan zet
De gemeente wil Alkmaar mooier, beter en socialer maken. Het is mogelijk om vanaf nu tot 30 april een verbeterpunt in te leveren voor de wijk. In mei kan er dan gestemd worden op welke 3 verbeterpunten een goed idee zijn en de gemeente gaat dan in juni naar de haalbaarheid kijken. De uitslag wordt in juli bekend gemaakt.

Maar wat is een verbeterpunt?
Alles wat de wijk mooier, veiliger, schoner of gezelliger maakt.
Denk bijvoorbeeld aan de thema’s bewegen, cultuur, duurzaamheid, gezelligheid, meedoen, mooier of leuker maken, overlast, spelen, veiligheid, vergroenen, verkeer, enzovoort.

Er zit geen maximum bedrag aan de verbeterpunten, maar het kan wel zijn dat het geld niet zomaar beschikbaar is en dat het enige tijd kan duren voordat dat wel zo is en het idee uitgevoerd kan worden.

In totaal doen er 9 wijken van stedelijk Alkmaar mee, en per wijk worden er 3 verbeterpunten gerealiseerd.

 • Centrum
 • Daalmeer/Koedijk
 • De Mare
 • Huiswaard
 • Oudorp
 • Overdie
 • Vroonermeer
 • West
 • Zuid

De Bergermeer valt onder de wijk Alkmaar West.

Buurt Bergermeer in Alkmaar West

Indienen
In de brievenbus is als het goed is een formulier gekomen waar je het verbeteridee op kan invullen, maar het is ook mogelijk om dit digitaal te doen met het volgende formulier:

Indienen Verbeterpunt

Heb je hulp nodig om het formulier in te vullen kun je een mail sturen naar bestuur@wijkverenigingbergermeer.nl of plaats het in de Facebook pagina van de Wijkvereniging om samen met de buurt tot verbeterpunten te komen!

Rode bus wij(k) aan zet
Deze lente komt deze rode bus naar verschillende wijken in Alkmaar. Medewerkers van de gemeente willen graag met jou praten over jouw ideeën. Foto: Fotostudio Wick Natzijl.

Er is ook een busje van de gemeente waarmee je met medewerkers van Gemeente Alkmaar in gesprek kan gaan over deze actie. Op de volgende dagen is het in Alkmaar West, maar op de website van de actie staan ook andere dagen en locaties.

 • Woensdag 10 april 11.00 – 12.15 uur, voor de Vomar in de Bergermeer
 • Donderdag 18 april, 10.00 – 13.00 uur, Buurthuis de Blauwe Boom
 • Zaterdag 20 april, 10.00 – 12.00 uur, Winkelcentrum de Hoef

Familiehuis Noordwest: altijd dichtbij!

Familiehuis Noordwest is het logeerhuis pal achter het Alkmaarse Noordwest Ziekenhuis. Ouders, familieleden en vrienden van mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis (of een andere zorginstelling in de regio) kunnen er overnachten en zo altijd dichtbij zijn. Voor patiënten zelf is dat ook een geruststellende gedachte. Wie zelf al vroeg in het ziekenhuis moet zijn voor een operatie of onderzoek, is ook van harte welkom.

Het Familiehuis ligt aan de rand van stadspark De Hout en heeft zeven tweepersoons logeerkamers met eigen sanitair. Voor gezamenlijk gebruik zijn er twee woonkamers en twee keukens.
Zo’n veertig vrijwilligers zorgen ervoor dat het huis schoon en gezellig is en zijn er voor een luisterend oor. Het Familiehuis heeft de ANBI-status en kan dankzij de inzet van de vrijwilligers én de support van sponsoren en donateurs zijn belangrijke taak vervullen.

Het Familiehuis-team vindt het geweldig om goed doel van de BergermeerRun te zijn en wenst alle lopers heel veel plezier en succes!

www.familiehuisnoordwest.nl – Akerslaan 25 – Alkmaar – (072) 5037310 – info@familiehuisnoordwest.nl

BergermeerRun 2023

Op zaterdag 23 september vinden de 6de editie van de BergermeerRun plaats, het gezelligste evenement voor alle hardloopliefhebbers. Daarnaast staat de BergermeerRun natuurlijk bekend om het feit dat een belangrijk deel van de opbrengst naar het goede doel gaat. Dit jaar hebben wij besloten om Familiehuis Noord West te ondersteunen. Naast een mooi bedrag van de sponsoren gaat er van elke inschrijving € 1,00 naar het goede doel zodat er aan het eind van de dag een mooi bedrag is ingezameld voor het Familiehuis!

En om 23 september opnieuw een superleuke dag te laten worden, hebben we natuurlijk jullie en jullie supporters nodig!!! Schrijf je dus snel in om er samen met ons weer een leuke dag voor de hele wijk van te maken. Inschrijven doe je op bergermeerrun.nl !

Kidsrun

Om 13:00 gaat de Kidsrun van start in de categorieën 500m en 1000m. De start en finish is op het Sportveld Beethovensingel. Let op: Inschrijven op bergermeerrun.nl is wel heel handig, want als je dit voor 9 september doet, kunnen we jouw naam op je startbewijs zetten! Schrijf je je na 9 september in, dan kunnen we je naam helaas niet meer op je startbewijs erbij zetten, maar je kunt dan natuurlijk nog wel gewoon meedoen!! De kosten zijn 5 euro. Je kunt je ook op de dag zelf nog inschrijven. Zorg dan dat je rond 12.00 uur op het veld bent, want vanaf die tijd gaan de inschrijftafels open.

5km en 10km voor volwassenen

Om 14:00 uur start voor volwassenen de 5km en 10km hardloopwedstrijd dwars door de Bergermeer. Let op: Als je je voor 9 september aanmeldt op bergermeerrun.nl kunnen we jouw naam op je startbewijs zetten! De kosten zijn dan 15 euro. Schrijf je je na 9 september in, dan kunnen we je naam helaas niet meer op je startbewijs erbij zetten, maar kan je natuurlijk nog wel gewoon meedoen!! En uiteindelijk kan je natuurlijk ook op de dag zelf ook nog inschrijven, zorg dan dat je rond 12.00 uur op het veld bent, want vanaf die tijd gaan de inschrijftafels open. De kosten zijn dan 17,50 euro.

Feest op het veld

Het is elk jaar weer heel gezellig om de lopers aan te moedigen of na het lopen uit te hijgen op een feestelijk ingericht veld. Daarom zijn er springkussens, een ijskraam en muziek. Ook lopen er veel vrijwilligers rond die de sfeer verhogen. We hebben niet de mogelijkheid om wat dan ook te schenken, behalve limonade, of broodjes te verzorgen, maar voel je vrij om je koelbox mee te nemen. Want elk jaar is het mooi weer, dus nu ook.

Maar het allerbelangrijkste is dat er veel hardlopers meedoen die daardoor bijdragen aan een mooi bedrag voor het goede doel: Familiehuis Noord West.

Legodag

Wijkvereniging Rembrandtkwartier heeft een enorme hoeveelheid LEGO en DUPLO en daar kunnen de kinderen uit Bergermeer, het Bergerhof en het Bleaustraatkwartier prachtige bouwwerken mee gaan bouwen tijdens de LEGO dag op 13 mei.

Inschrijving avond4daagse Alkmaar geopend

Van maandag 8 t/m donderdag 11 mei organiseert Alkmaar Sport in samenwerking met Klein Alkmaar de avond4daagse van Alkmaar. Deelnemers wandelen dagelijks een route van vijf kilometer. Wie de wandeltocht voltooit wordt beloond met de officiële avond4daagse medaille op de feestelijke finishdag op de Noorderkade. Aanmelden kan nu (€ 6,50 p.p.) via www.alkmaarsport.nl/avond4daagse.

Na een succesvolle editie in 2022, slaan Alkmaar Sport en Klein Alkmaar ook dit jaar de handen inéén. Alkmaarders beleven de avond4daagse weer als vanouds, waarbij zij dagelijks in een grote stoet wandelen door de wijken. Traditioneel doen vele Alkmaarse basisscholen mee aan dit evenement, maar het is ook mogelijk individueel in te schrijven. De start- en finishlocatie is gesitueerd aan de Noorderkade, de eerste drie dagen kunnen deelnemers eventueel ook opstarten bij het stempelpunt en vanaf daar hun ronde maken.

Peuters en ouderen lopen ook

Voor kinderen die nog te jong zijn om aan de echte avond4daagse mee te doen, wordt donderdag 11 mei een Peuterloop georganiseerd. Als de grote groep gestart is lopen deze jongste deelnemers met mascotte Freddy Fit een rondje om Winkelcentrum Ringers. Uiteraard wordt ook deze inzet beloond met een mooie medaille. Zo ‘proeven’ zij alvast aan de avond4daagse sfeer en kunnen zij net als de anderen trots zijn op hun prestatie. Gedurende de week worden ook wandelingen georganiseerd voor de verzorgingscentra in de wijken in samenwerking met de sportregisseurs van Alkmaar Sport. Heel Alkmaar is deze week dus ‘samen onderweg’.

Inschrijven voor zowel de avond4daagse (€ 6,50) als de peuterloop (€ 3,-) kan via www.alkmaarsport.nl/avond4daagse.

 

Open Podium Park De Oude Kwekerij

De zomer lijkt nog ver, maar toch maakt Werkgroep Theater van Park De Oude Kwekerij weer plannen voor het komende seizoen. Ook in 2023 organiseert de werkgroep weer zes Open Podia in het amfitheater aan de Jan van Scorelkade achter station Alkmaar. Het Open Podium is bestemd voor kleinschalige, meest akoestische optredens van beginnende en amateur artiesten die graag hun kunst willen delen met een welwillend publiek, dat gemiddeld uit honderd toehoorders bestaat. De bedoeling is dat er op elk van de middagen vier verschillende acts zijn.

Op de zondagmiddagen 16 april, 14 mei, 11 juni, 9 juli, 13 augustus en 10 september is de vlakke vloer van het amfitheater beschikbaar voor singer-songwriters, folkbands, theatergroepen en wat dies meer zij. Voor al deze datums kunnen artiesten zich vanaf nu aanmelden.

Aanmelden en informatie via petravanrijnalkmaar@live.nl

VakantiePRET voor kinderen en jongeren met een beperking

Deze voorjaarsvakantie organiseert Stichting Sport-Z een sportieve ochtend voor kinderen en jongeren met een beperking. Woensdag 1 maart kunnen zijn meedoen aan een sportinstuif (10.00-12.00 uur) in sportcomplex De Meent in Alkmaar. Naast de instuif met luchtkussens en spelletjes staan er clinics trampolinespringen en lasergamen op het programma. De kosten bedragen € 5,- per deelnemer, aanmelden kan via sport-z.org/vakantiepret.

In de voorjaarsvakantie organiseren diverse sportaanbieders en organisaties activiteiten, maar er zijn altijd kinderen en jongeren die hier niet aan mee kunnen doen omdat zij niet mee kunnen komen met dit reguliere aanbod. Sport-Z vindt dat sporten en bewegen toegankelijk moet zijn voor íedereen, ook als je een beperking hebt. Dankzij een bijdrage uit het Alkmaarse Sportakkoord organiseert zij daarom deze voorjaarsvakantie VakantiePRET, een leuke sportdag waar het opdoen van een plezierige succeservaring voorop staat.

Bij de sportinstuif op 1 maart er allemaal leuke sporten, luchtkussens en spelletjes uitgestald waar je jezelf lekker bij kan uitleven. Sport-Z zorgt voor voldoende professionele begeleiding waardoor de kinderen zelfstandig het programma kunnen uitvoeren. Voor ouders/verzorgers is er de mogelijkheid aanwezig te blijven als dit van toegevoegde waarde is voor de begeleiding van de deelnemer.

Aanmelden kan via www.sport-z.org/vakantiepret. Betalen gebeurt op de dag zelf. Wie eerst meer informatie wilt kan contact opnemen met Thomas Botman, via t.botman@sport-z.org of 06 25 32 62 88.

Vrijwilligers gezocht

Ook in 2023 wil Wijkvereniging Bergermeer weer een aantal evenementen organiseren. Om die activiteiten te kunnen bewerkstelligen zijn er mensen nodig die de schouders eronder willen zetten. De wijkvereniging zoekt (groepjes) buurtbewoners die deze feestelijkheden verder willen ontwikkelen, er een geheel nieuwe draai aan willen geven of mee willen helpen tijdens het evenement. Het bestuur zal meehelpen en ondersteunen waar dat gevraagd wordt.

Voorlopig hebben we de volgende activiteiten op de rol staan:

LEGO dag

Wijkvereniging Rembrandtkwartier heeft een enorme hoeveelheid LEGO en DUPLO en het is natuurlijk geweldig dat die wijkvereniging de kinderen uit de Bergermeer, het Bergerhof en het Bleaustraatkwartier de gelegenheid biedt om met al die blokjes prachtige bouwwerken te kunnen maken. Het plan is om dat op een nog niet bepaalde zaterdag plaats te laten vinden in de gymzaal van de school. Wie, ouders, grootouders, jongeren, willen zich met de organisatie van deze legodag gaan bemoeien? Er zijn ongeveer zes mensen nodig om te helpen bouwen, limonade uit te reiken etc.. Lijkt dit je wat of wil je eerst meer informatie hebben?

Paaseieren zoeken, eerste paasdag, 9 april 2023

Deze zoekactie in het Park de Oude Kwekerij bleek in 2022 een groot succes. Het was prachtig weer, de paashazen dansten als nog nooit vertoond en 2000 eieren werden in rap tempo tussen de plantjes vandaan gehaald. Er waren op deze mooie ochtend veel kinderen met aanhang aanwezig, in totaal ongeveer 300 mensen. Ook voor deze actie zijn een paar enthousiastelingen nodig. Wil en kun je helpen bij het verstoppen van de eieren, het koffie en thee schenken en natuurlijk het bewonderen van alle eitjes die gevonden zijn? Je bent van harte welkom. Bovendien zijn er twee personen nodig die zich willen hullen in de paashaaspakken.
Misschien met een paar vrienden of buren? Kun je ook afwisselen bij de bezigheden. Lijkt dit je wat of wil je eerst meer informatie hebben?

Koningsdag, 27 april, rommelmarkt en buitenspelletjes

Dit jaar willen we heel graag in het Park de Oude Kwekerij een rommelmarkt voor kinderen organiseren en daarnaast willen we ook allemaal spelletjes uitzetten. We hopen zo een echt feestelijke Koningsdag te kunnen vieren in het Park de Oude Kwekerij. U snapt dat we dit zonder hulp van vrijwilligers echt niet gaan redden. We hebben hier veel mensen nodig om alles klaar te zetten en de deelnemers te begeleiden. De catering moet uiteraard ook goed geregeld zijn. Deze activiteit vereist een grotere groep helpende handen. Ook ideeën over de organisatie zijn van harte welkom.

Muziek in de wijk

Dit jaar geen Muziek bij de Buren, maar alleen Muziek in de Wijk. In 2022 hebben we een combinatie gehad van muziek bij de mensen thuis en muziek in de wijk. Dat laatste speelde zich vooral af op het veld bij de Nic. Beetsschool. Er was een DJ, er stonden springkussens, een orgel reed door de wijk, kinderen zaten in de rij om geschminkt te worden en natuurlijk kannen vol limonade. Later op de dag waren er trommelaars en in het park stond de DJ klaar om de buurtbewoners te laten dansen. Helaas goot het. Dit jaar willen we ook zoiets organiseren in juni. Welke (muzikale) groep wil zich hier op storten? Ook kun je je zonder groep aanmelden als vrijwilliger. Die groep vormt zich vanzelf. Ideeën zijn natuurlijk ook altijd welkom. Het is niet perse de bedoeling dat het bestuur bepaalt wat je moet doen. We hopen op een mooie dag met veel muziek en een gezellig terras met veel muziek, ook dit is ook alleen mogelijk met hulp en inzet van vrijwilligers.

Lijkt dit je wat of wil je eerst meer informatie hebben? Die kun je krijgen bij Rita Hellemons: mobiel 0651476529 of mail naar: bestuur@wijkverenigingbergermeer.nl